Laptop nou vs. laptop SH – avantaje, dezavantaje și alte detalii importante

În zilele noastre telefoanele mobile inteligente reușesc frecvent să atingă performanțele unui laptop în ceea ce privește activitățile de bază, chiar dacă unele sunt mai dificil de realizat. Cu toate acestea, sunt în continuare o mulțime de persoane care aleg să își cumpere laptopuri. 

În cazul acestora, se pune frecvent o întrebare: Laptop nou sau laptop SH? În încercarea de a te ajuta în această privință, vrem să discutăm în cele ce urmează de câteva aspecte care să te ajute să te hotărăști în privința achiziției pe care o ai de făcut.

Când este nevoie să achiziționezi un laptop

Nu toată lumea mai are nevoie astăzi de un laptop, ci acest gadget este achiziționat de cele mai multe ori de către cei care au anumite scopuri precise:

  • studii – elevii, studenții sau persoanele care fac diverse cursuri online sau cursuri într-un domeniu ce necesită un computer (financiar, arhitectură, IT etc.) optează pentru un laptop. Elevilor și studenților le este mult mai simplu să facă proiectele pentru școală, iar cei care fac diverse cursuri au nevoie de un laptop pentru tot felul de programe mai mult sau mai puțin complexe.
  • munca – unele locuri de muncă necesită utilizarea unui computer, iar laptopurile sunt preferate grație portabilității lor. Nu poți să îți desfășori activitatea fără un astfel de gadget dacă lucrezi în domenii precum: IT, redactare, marketing, finanțe și așa mai departe.
  • filme – multe persoane aleg să opteze pentru un laptop în ideea de a se uita cu ușurință la filmele dorite, oriunde s-ar afla. Există platforme care permit redarea conținutului offline, după ce a fost descărcat sau filme pe care le poți achiziționa. Da, este mai plăcută experiența pe un ecran mare, dar când nu îl ai mereu la îndemână, laptopul ar putea fi o variantă.
  • jocuri – există persoane pasionate de jocuri pe computer, iar pentru asta au adesea nevoie și de un laptop. În acest caz vorbim de laptopuri speciale, pentru gaming, care să atingă performanțele dorite. Ele sunt o bună investiție pentru gameri, mai ales dacă nu sunt de fiecare dată acasă când vor să se joace.
  • afaceri – adevărații oameni de afaceri au și laptopuri, deoarece acestea permit o organizare mult mai bună, o informare mai detaliată, crearea de proiecte, primirea de fișiere și așa mai departe. Aici nu contează foarte mult domeniul. Oricare ar fi el, un laptop este necesar. 

Acestea sunt cele mai frecvente situații în care oamenii aleg să cumpere un laptop. Dacă și tu te regăsești, poate este momentul să alegi modelul potrivit pentru tine, fie că este vorba de un laptop nou sau un laptop SH. 

După ce criterii se achiziționează un laptop

Alegerea laptopului potrivit nu este tocmai simplă. Este nevoie de luarea în calcul a unor criterii care să te ajute ca în final să ajungi la varianta cea mai potrivită pentru tine:

  • scopul – trebuie să știi clar încă de la început pentru ce anume vei folosi device-ul. Modelele pentru studii sau filme nu trebuie să fie foarte performante, însă când vine vorba de IT sau gaming, sunt necesare laptopuri care au configurații mai bune.
  • performanțe – aici sunt mai multe aspecte pe care trebuie să le iei în calcul: procesorul (va contribui la performanța dispozitivului), memorie RAM (ajută la multitasking și performanțe generale), memorie internă (pentru a putea folosi cât mai multe programe și salva cât mai multe fișiere), memorie cache (pentru stocarea temporară a datelor și accesul rapid la ele) sau sistemul de răcire (responsabil cu menținerea temperaturii optime a laptopului).
  • autonomia bateriei – acest criteriu este foarte important pentru persoanele care lucrează frecvent în locuri în care nu au acces la o sursă de alimentare. Cu cât bateria este mai perfomantă, cu atât te vei bucura de o autonomie mai mare.
  • conectivitate – când suntem deținători de laptop vrem să conectăm la acesta o mulțime de device-uri, motiv pentru care trebuie să urmărim existența unei conexiuni Bluetooth de calitate, dar și prezența unor orificii precum USB, HDMI, Jack 3.5.
  • caracteristici cheie – în ceea ce privește caracteristicile cheie, cele mai apreciate sunt: tastatura iluminată, tastatura numerică, camera video sau tastatura rezistentă la praf și apă.
  • dimensiuni – laptopurile vin și cu anumite dimensiuni în ceea ce privește diagonala ecranului sau greutatea. Aici ține de preferințele fiecărei persoane, dar și de dorința de portabilitate. Cu cât un laptop este mai mic, cu atât va fi mai ușor să îl iei cu tine peste tot. În același timp, cu cât un laptop este mai mare, cu atât vei avea parte de o experiență mai plăcută.
  • sistem de operare – laptopurile permit instalarea unui număr destul de variat de sisteme de operare. Nu toate însă permit orice, ci acest lucru este în funcție de brand. De exemplu, pe laptopurile Apple vei putea să folosești Mac OS, pe cele de la Google Chrome OS, iar pe multe altele popularul Windows. Totodată, mai există și sisteme de operare precum Linux, care reprezintă o alternativă gratuită.

În final, nu trebuie să te întinzi mai mult decât îți permiți. Stabilește-ți bugetul și caracteristicile dorite, dar fă asta într-un mod realist. Nu te aștepta să poți achiziționa un laptop de gaming la 2000 lei. Totodată, ține cont de faptul că nu merită să dai 5000 lei pe un device pe care să-l folosești doar pentru a viziona filme. 

În cazul în care performanțele de care ai nevoie sunt mai mari decât bugetul pe care ți-l permiți, o variantă potrivită ar putea fi aceea de a achiziționa un laptop SH. 

Laptop nou vs. laptop SH – avantaje și dezavantaje

Laptop nou vs. laptop SH - avantaje și dezavantaje

Sursa foto

Pentru a lua o decizie cât mai bine informată și pentru a decide în cunoștință de cauză dacă să optezi pentru un laptop nou sau un laptop la mâna a doua, trebuie să ai în vedere avantajele și dezavantajele fiecărei variante. 

Avantajele achiziționării unui laptop nou

  • calitate – un laptop nou este calitativ prin faptul că nu are defecte ascunse. Exceptând defectele din fabrică (pot fi rezolvate cu ajutorul garanției), ele au exact caracteristicile specificate și vor funcționa așa cum te aștepți.
  • actualizări – fiind vorba de un device nou, actualizările se fac în mod constant și corect, sistemul fiind capabil să le ceară și să le accepte.
  • durată de viață mare – având în vedere faptul că este abia ieșit din fabrică și nou, un laptop din această categorie va avea o durată de viață lungă, dacă îl folosești în mod corespunzător.
  • garanție extinsă – garanția standard la laptopurile noi este de regulă de 2 ani. Sunt însă și branduri care oferă mai mult de atât sau chiar posibilitatea pentru a opta, contracost, pentru garanție extinsă.
  • gama variată de produse – când vorbim de laptopuri noi, gama de produse este una deosebit de variată. Vei găsi modele potrivite pentru toate gusturile și toate bugetele.

Avantajele achiziționării unui laptop SH

  • preț accesibil – acesta este cel mai mare avantaj pe care îl are un laptop SH. La prețuri mai mult decât decente poți achiziționa un dispozitiv performant, care să te ajute în activitățile pe care le dorești.
  • performanțe decente – dacă nu vorbim de un laptop nou, nu înseamnă că nu vorbim de performanțe decente. Multe dintre laptopurile la mâna a doua pot fi destul de recente, ceea ce înseamnă că vin cu tot felul de caracteristici care îți vor oferi o experiență plăcută. 
  • garanție – și laptopurile SH vin cu garanție, dacă sunt achiziționate de la magazine de specialitate. Este drept că nu vorbim de garanții mari, de 2-3 ani, dar multe dintre vin la pachet cu garanții de 6-12 luni.
  • reducerea impactului asupra mediului – dacă ești una dintre acele persoane care ține la protejarea mediului înconjurător și nu dorește să polueze și mai mult, un laptop SH este o variantă bună, deoarece astfel vei contribui la reducerea impactului asupra mediului.

Dezavantajele achiziționării unui laptop nou

  • preț ridicat – prețul este un prim dezavantaj pe care îl are orice laptop nou. Da, poți adapta bugetul în funcție de ce îți permiți, dar de multe ori acesta poate fi mult prea mic pentru caracteristici foarte bune. Un laptop cu performanțe decente pornește de la prețul de aproximativ 2500 lei. 
  • depreciere rapidă – fiind vorba de un gadget care primește zilnic tot felul de updaturi, laptopul se depreciază foarte repede. Dacă îți cumperi un produs nou, imediat după ce l-ai cumpărat prețul scade și nu există posibilitatea de a crește apoi.
  • probleme de compatibilitate – în cazul în care utilizezi periferice mai vechi sau diverse alte accesorii, este posibil să existe incompatibilitate între acestea și laptop. Acestea fiind zise, este important să urmărești aceste detalii, dacă vrei musai să utilizezi anumite componente.

Dezavantajele achiziționării unui laptop SH

  • garanție redusă – garanția redusă este un prim dezavantaj care ne vine în minte. Este însă un aspect peste care mulți cumpărători trec, din moment ce au totuși o garanție de 6-12 luni în care pot vedea exact dacă apar sau nu defecte ascunse.
  • defecte ascunse – niciodată nu poți ști modul în care un laptop SH a fost utilizat, care este motivul real pentru care vechiul cumpărător îl cumpără sau ce defecțiuni pot să apară din cauza uzurii sau din alte motive. Este însă un risc pe care trebuie să ți-l asumi.
  • lipsă actualizări – multe dintre laptopurile vechi pot să nu mai primească actualizări, ceea ce poate fi o reală problemă în ceea ce privește modul în care lucrează sistemul de operare.
  • variante limitate – gama de produse SH este una destul de vastă, dar în nici un caz la fel ca cea de laptopuri noi. În general va trebui să alegi din ce găsești, deoarece unele produse pot fi de negăsit la mâna a doua sau pot fi într-o stare mai proastă decât ți-ai dori.

Așadar, ține cont de toate aceste detalii și analizează-le cât mai bine atunci când vrei să cumperi un laptop, pentru a ști clar ce este mai convenabil pentru tine.

De unde pot cumpăra un laptop la mâna a doua

De unde pot cumpăra un laptop la mâna a doua

Sursa foto

În ceea ce privește achiziția unui laptop la mâna a doua sunt mai multe opțiuni în acest sens:

  • magazine de specialitate

Dacă vrei să mergi la sigur, alege să faci achiziția dintr-un magazin de specialitate, care comercializează laptopuri SH. Produsele din astfel de magazine sunt atent verificate înainte de a fi scoase la vânzare, sunt reparate și aduse într-o stare cât mai bună. 

Totodată, dacă mergi pe o astfel de variantă, vei putea să primești și garanție, ceea ce înseamnă că dacă lucrurile nu vor fi în regulă poți reveni cu produsul pentru a rezolva problema.

  • amanet

Unele persoane aleg să cumpere laptopuri la mâna a doua de la casele de amanet. Acestea provin de la cetățeni care le-au lăsat acolo în schimbul unor sume de bani. Prețurile la casele de amanet sunt de regulă foarte convenabile. 

Probleme apar însă când vine vorba de garanție, care este una redusă, de multe ori de numai 30 de zile și de defectele ascunse pe care nu le poți cunoaște niciodată.

  • persoane cunoscute

Dacă ai o persoană de încredere care își vinde laptopul, o astfel de achiziție ar putea fi profitabilă. Prețul în mod clar va fi unul mic, deoarece vorbim de produse la mâna a doua, și dat fiind faptul că te cunoști cu acea persoană se presupune că ar trebui să știi dacă device-ul are sau nu defecte ascunse. 

Dezavantajele ar putea consta însă în faptul că nu primești nici un fel de garanție, iar dacă lucrurile nu merg așa cum ar trebui, riști să strici anumite relații.

  • site-uri de vânzări

În România există multe site-uri de pe care oricine își poate achiziționa tot felul de produse pe care alții le vând. Problema cea mai mare constă în faptul că mulți cumpărători nu sunt serioși și comercializează produse care au defecte ascunse.

Totodată, persoanele fizice nu acordă garanție, ceea ce din nou este un mare minus.

Analizează bine toate aceste informații, gândește-te la nevoile pe care le ai, pune la dispoziție un buget realist și fă o achiziție simplă și sigură. 

Mai multe de la autor

Postări Similare

Ultimele Articole

Cum să alegi piloții forați potriviți pentru proiectul tău de construcție

Piloții forați sunt o soluție fundamentală pentru fundațiile adânci, oferind suport stabil și durabil pentru diverse tipuri de construcții. Alegerea corectă a acestora este...

Catalogul digital școlar: acces rapid și eficient la datele elevilor

Tehnologia transformă tot mai multe aspecte ale vieții noastre, iar educația nu face excepție. Catalogul digital școlar reprezintă una dintre cele mai utile inovații...

10 accesorii esențiale pentru un cărucior de curățare complet

Un cărucior de curățare bine echipat poate transforma activitățile de igienizare într-o experiență eficientă și plăcută, asigurând nu doar un spațiu curat, ci și...