Rinita alergică – ce este, cum se manifestă, tratament și alte informații

Rinita alergică este o afecțiune cu care se confruntă foarte multe persoane. Ea se manifestă într-un mod destul de neplăcut, care afectează calitatea vieții. 

Multe persoane încearcă tot felul de tratamente fără succes, dar, în cele din urmă ajung la soluții care le ajută să trăiască mai ușor cu această afecțiune. 

Din moment ce te afli aici, probabil și tu te confrunți cu rinita alergică sau bănuiești că ai o astfel de problemă, motiv pentru care vrem să vorbim mai în detaliu despre ea. 

Ce este rinita alergică

Rinita alergică (sau febra fânului) este o afecțiune care apare din cauza reacției alergice pe care o are organismul în momentul în care mucoasa nazală intră în contact cu mici particule din aer. 

Rinita alergică poate fi de mai multe tipuri, iar cele mai populare forme sunt:

  • Rinita alergică sezonieră – apare în mod deosebit primăvara și toamna, deoarece organismul reacționează la polenul din iarbă, ambrozie, flori din copaci și mucegai.
  • Rinita alergică perenă – aici vorbim de o manifestare care apare pe tot parcursul anului și care se declanșează la praf, mucegai, pene, gandaci etc. 
  • Rinita alergică profesională – apare la persoanele care își desfășoară activitatea în medii în care se folosesc produse precum detergenți, dizolvanți, pulberi etc.

Cum se manifestă rinita alergică

Orice afecțiune pornește de la o serie de simptome care ne pot da de bănuit că ceva nu este în regulă. În ceea ce privește rinita alegică, cele mai frecvente simptome sunt:

  • congestie nazală – pacienții care suferă de congestie nazală se confruntă cu nas înfundat, mai ales în momentul expunerii la alergeni, dar și dimineața.
  • strănut – acesta este un simptom foarte des întâlnit și este foarte neplăcut din cauza faptului că apar crize de strănut care pot dura destul de mult.
  • mâncărime la nivelul nasului și în gât – acesta este un alt simptom neplăcut și se poate manifesta în cele mai nepotrivite momente, ceea ce poate fi foarte neplăcut.
  • tuse neproductivă – această manifestare nu este una specifică doar răcelilor, ci poate să apară chiar și atunci când suferi de rinită alergică.
  • oboseală – și oboseala poate fi un simptom al rinitei alergice, dacă este însoțită și de manifestările de mai sus.
  • dificultăți de respirație – dacă această afecțiune se agravează și nu este tratată în nici un fel, pot să apară chiar și dificultăți de respirație.

Trebuie să fii foarte atent/ă la toate aceste simptome, iar dacă ele se agravează și îți afectează calitatea vieții este bine să consulți cât mai repede un specialist. 

Cauzele care duc la apariția acestei afecțiuni

În principal, rinita alergică este o afecțiune care apare la persoanele care sunt predispuse la alergii, la cele care au o sensibilitate deosebită la alergeni. De care alergeni este vorba? Îți vom spune chiar acum:

  • polen de plante – polenul de plante este un alergen care nu poate fi evitat oricât ne-am dori. Pentru persoanele alergice acesta poate declanșa rinita și mai mult decât atât este principalul factor declanșator. Ceea ce poți face este să nu te expui prea mult atunci când sunt lunile specifice unui nivel ridicat de polen și să porți mască de protecție când ieși din casă.
  • acarieni de praf – acesta este un alt alergen întâlnit foarte frecvent. Oricât am curăța și igieniza locuința, tot ne confruntăm cu acarieni de praf, care sunt organisme microscopice care trăiesc în praful din casă.
  • spori de ciuperci – ciupercile eliberează în aer spori, iar aceștia pot să provoace rinite la persoanele sensibile. Te poți proteja expunându-te cât mai puțin în zone în care cresc ciupercile.Alergenii din acestea sunt mai puternici în anotimpurile umede și în zonele cu un climat umed.
  • părul de animale – și părul de animale poate fi o cauză a declanșării rinitei alergice. Acest lucru se întâmplă deoarece în părul acestor animăluțe se poate regăsi salivă, piele și secreții din glandele lor sebacee, iar acestea, la rândul lor provoacă alergii. Dacă ești o persoană sensibilă la părul de animale, evită să ai în locuință un animal de companie sau să petreci prea mult timp în încăperi în care ele există.
  • mucegaiul – nu sunt puține cazurile în care rinitele sunt declanșate de prezența sporilor de mucegai în locuință sau la locul de muncă. Verifică foarte bine spațiile și asigură-te că totul este în regulă, pentru a nu suferi prea mult în urma rinitei cauzate de mucegai.

Diagnosticarea rinitei alergice

Diagnosticarea rinitei alergice

Sursa foto

Rinita alergică este o afecțiune ce trebuie diagnosticată în mod corect, de către un alergolog sau un medic de la ORL. Dacă simptomele pe care le ai îți dau de gândit, caută un astfel de specialisti și fă o programare, pentru investigații suplimentare.

Diagnosticul poate fi pus în funcție de mai multe aspecte:

  • examenul clinic ORL – specialistul poate observa dacă există obstrucția nazală, dacă mucoasa este sau nu inflamată sau schimbată la culoare, cum sunt secrețiile sau care este starea polipilor;
  • investigații de laborator – rinita poate fi diagnosticată și pe baza unor investigații de laborator, iar aici ne referim la: hemoleucograma, teste de provocare oculare, nazale și cutanate, teste pentru determinarea eozinofiliei din secreții și mucoasa nao-sinusală, imunograma serică sau biopsia.

Specialiștii la care vei merge vor ști exact ce au de făcut și te vor îndruma în așa fel încât să ai la final un diagnostic corect.

Cum pot trata rinita alergică

În ceea ce privește tratarea rinitei alergice, lucrurile nu sunt foarte simple, deoarece această afecțiune se tratează la nivel de simptomatologie. Practic, medicul îți va recomanda o serie de tratamente care vor ajuta la reducerea simptomelor și la trecerea mai ușoară peste crizele date de diverse manifestări. 

Rinita alergică este o afecțiune cronică, motiv pentru care nu poți face nimic pentru a o trata definitiv. Poți însă să o controlezi prin:

  • antihistaminice – aceste medicamente au rolul de a reduce senzațiile de mâncărime, secreția nazală, strănutul și alte astfel de manifestări. Ele blochează efectele histaminei, substanța eliberată atunci când vine vorba de alergii. 
  • corticosteroizi – spray-urile care au în componența lor această substanță contribuie la controlul simptomelor specifice precum congestia nazală și secreția nazală.
  • decongestionante – medicamentele acestea sunt o bună variantă pentru a fi utilizate pentru perioade scurte. Ele ajută la desfundarea căilor nazale, dar pe termen lung pot duce la: intoleranță, iritația mucoasei nazale, uscăciune nazală etc. 

Cel mai bine ar fi să ai grijă în ce medii te expui și să eviți cât de mult să fii în preajma declanșatorilor de alergii.

Tratamente naturiste pentru rinita alergică

Sunt și persoane care nu vor să ia medicamente care pot avea în componența lor anumite substanțe chimice și optează pentru tratamente naturiste. Acestea sunt sub formă de ceaiuri, tincturi, siropuri sau uleiuri, iar cele mai populare și benefice plante sunt:

  • echinaceea – aceasta are rol antifungic, antiseptic și antiviral, ceea ce duce la stimularea sistemului imunitar și la rezistența organismului la factorii alergeni. Poți consuma această plantă sub formă de sirop sau tinctură.
  • ghimbirul – această plantă funcționează ca un antihistaminic și contribuie la reducerea simptomelor specifice rinitei. Se poate consuma cel mai simplu sub formă de ceai.
  • măceșele – aceste fructe au beneficii multiple pentru organism, deoarece conțin Vitamina C, Vitamina B, antioxidanți și multe alte substanțe. Ele sunt renumite pentru faptul că ajută la prevenirea astmului și alergiilor și cel mai bine pot fi consumate sub formă de sirop.
  • cimbru – această plantă își dovedește beneficiile când vorbim de boli respiratorii și implicit de rinită. Conține timol și carvacrol, substanțe care îi oferă proprietăți antitusive și expectorante. Poți să consumi cimbru sub formă de ceai sau să îl folosești într-un difuzor special, sub formă de ulei esențial.

Acestea sunt doar câteva dintre remediile naturiste care de-a lungul timpului și-au dovedit succesul în ceea ce privește tratarea simptomelor date de rinită. Încearcă-le și tu pentru a vedea ce anume funcționează în dreptul tău.

Cum pot preveni rinita alergică

Afecțiunea aceasta este una ce poate fi moștenită genetic sau poate fi dobândită pe parcursul vieții. Indiferent de acest aspect, sunt o serie de aspecte pe care trebuie să le iei în calcul în eventualitatea în care vrei să previi simptomele agresive ale rinitei alergice:

  • expune-te cât mai puțin posibil la factorii alergeni (polen, ambrozie, praf, păr de animale, acarieni etc.).
  • nu usca în casă hainele, deoarece acest lucru poate duce la agravarea simptomelor, deoarece hainele în timp ce se usucă în interiorul casei atrag praf, polen, mucegai și acarieni.
  • dacă mergi într-un mediu în care știi că vei fi expus/ă la factori alergeni, dacă este sezon de ambrozie sau locuiești într-o zonă cu foarte mult praf, poartă mască de protecție atunci când te expui mai mult.
  • păstrează curățenie în locuință, dezinfectează frecvent suprafețele și aspiră săptămânal.
  • spală lenjeriile de pat la cel puțin 54 de grade Celsius, deoarece acestea adună foarte mult praf.
  • renunță la ideea de a avea un animal de companie care lasă păr, iar în cazul în care ai deja unul, acordă o atenție și mai mare curățeniei și evită să lași animalul respectiv în dormitor.
  • folosește un aparat special, care elimină praful din încăpere și care purifică aerul, atât atunci când ești acasă, cât și la birou, dacă este posibil.
  • ține ferestrele închise în perioadele în care nivelurile de polen sunt ridicate.

Ai în vedere toate aceste aspecte, deoarece astfel vei preveni apariția unor simptome mai accentuate ale rinitei alergice. 

Rinita alergică – complicații

Rinita alergică - complicații

Sursa foto

Trebuie să fii o persoană responsabilă și să te adresezi unui medic în cazul în care ai simptome care te neliniștesc și îți dau de gândit că ai putea suferi de rinită alergică, deoarece dacă nu tratezi aceste siptome, în timp, ele pot să se agraveze și să ducă și la alte manifestări neplăcute, precum:

  • infecții la nivelul sinusurilor;
  • infecții la nivelul urechilor;
  • respirație îngreunată;
  • dificultăți de somn (cauzate de simptome care apar și în timpul nopții);
  • dureri de cap;
  • astm.

Rinita alergică este o afecțiune frecvent întâlnită, care poate afecta calitatea vieții dacă nu apelezi la un medic specialist, care să te ajute să trăiești mai ușor cu ea. Este foarte important un diagnostic pus corect și adoptarea unor măsuri de prevenție care să ducă la îmbunătățiri în ceea ce privește calitatea vieții.

Mai multe de la autor

Postări Similare

Ultimele Articole

Cele mai bune 5 destinații pentru o vacanță de vis

O vacanță de vis este acel moment perfect când evadezi din rutina zilnică pentru a explora locuri spectaculoase care îți oferă experiențe unice. Alegerea...

Cum să instalezi și să întreții un gard artificial verde

Gardurile artificiale verzi sunt soluții practice și estetice pentru delimitarea spațiului, oferind intimitate și un aspect natural, fără a necesita îngrijirea intensivă a plantelor...

Cum să alegi piloții forați potriviți pentru proiectul tău de construcție

Piloții forați sunt o soluție fundamentală pentru fundațiile adânci, oferind suport stabil și durabil pentru diverse tipuri de construcții. Alegerea corectă a acestora este...